Apple lansează OS X Mavericks

0

Mac-OS-X-Mavericks-LogoLa conferinţa Apple din seara trecută, Apple a lansat OS X 10.9 Mavericks pentru utilizatori.

Conferinţa a început cu prezentarea acestui sistem de operare, iar aici s-au reluat noutăţile pe care acesta le aduce.

Acesta vine cu iBooks pentru Mac, Maps pentru Mac, un nou sistem de notificări, o aplicaţie de calendar nouă şi multe altele, despre care vom discuta în continuare.

Browserul Safari a ajuns la versiunea 6.1, este acum mai rapid, suportă Shared Links, adică o integrare în browser al unor feed-uri de twitter ale persoanelor pe care le urmăriţi. De asemenea a fost introdus un side bar prin care putem vedea Reading List-ul, bookmark-urile şi Shared Links despre care am vorbit mai devreme. Versiunea 6.1 este disponibilă şi utilizatorilor care nu fac update la Mavericks.

icloud_keychain_icon

iCloud Keychain este serviciul oferit de Apple prin care toate parolele sau datele importante (număr de card, conturi pe diverse site-uri etc.) sunt stocate şi criptate în Keychain. Astfel, este mult mai simplu să le folosiţi pe diversele site-uri pe care le folosiţi. Serviciul este disponibil pe toate device-urile, în iOS 7.0.3 fiind integrat de asemenea.

multiple_displays_icon

Multiple Displays este o funcţie integrată în OS X Mavericks prin care putem folosi mai multe monitoare la capacitate maximă, făcând operarea pe Mac mult mai uşoară. Acum dock-ul se mută de pe un ecran pe altul exact cum ai nevoie iar folosirea aplicaţiilor în Full Screen este mult mai simplă.

notifications_icon

Notificări. Notificările te anunță ce se mai întâmplă — iar acum îți permit să rezolvi tot ce ai de făcut, fără să părăsești aplicația în care te afli. Cu OS X Mavericks, poți să interacționezi cu notificările tale. Așa că poți să răspunzi la un mesaj, să primești un apel video FaceTime sau să ștergi un e-mail direct dintr‑o notificare. În plus, acum poți să te abonezi la site-urile tale favorite pentru a primi știrile de ultimă oră, rezultate din sport, alerte de licitații și multe altele — chiar dacă Safari nu este deschis. Iar dacă pleci puțin de lângă computerul tău Mac, vei găsi un rezumat al tuturor notificărilor pe care le-ai ratat, imediat ce te întorci.

icon_finder

Finder Tabs. Finder te ajută să faci ordine pe desktopul tău, unind mai multe ferestre Finder într-una singură. Poți să păstrezi o filă pentru Documente, una pentru AirDrop și una pentru Înapoi la Mac-ul meu, toate într-o singură fereastră Finder. Poți să comuți între file, să personalizezi vizualizări și să le schimbi ordinea după cum vrei. Pentru a muta un fișier de la o filă la alta, trebuie doar să glisezi și eliberezi. Iar acum poți chiar și să extinzi o fereastră Finder în full screen și să muți cu ușurință fișiere oriunde vrei.

icon_tags

Tag-uri. Etichete este o modalitate nouă și puternică pentru a-ți organiza și găsi fișierele, chiar și documente stocate în iCloud. Trebuie doar să etichetezi fișierele pe care vrei să le organizezi împreună, cu un cuvânt cheie, precum “Important”. Apoi, când vrei să găsești aceste fișiere, fă clic pe Important în bara laterală Finder sau introdu-l în câmpul de căutare. Etichetează un fișier o singură dată sau pune-i etichete multiple pentru a-l atribui la proiecte multiple.

at_icon

Tehnologii avansate de operare al sistemului de operare au fost incluse în Mavericks.

Timer Coalescing. În OS X Mavericks, Timer Coalescing grupează operațiile de nivel inferior, creând perioade foarte reduse de timp de repaus, care permit CPU-ului tău să intre mai des într-o stare în care folosește mai puțină energie. Cu activitatea redusă cu până la 72%, CPU folosește mai puțină energie, oferindu-i și bateriei tale o pauză. Acest lucru se întâmplă atât de repede încât nici nu vei observa. Iar Mac-ul tău face la fel de multe, la fel de repede.

App Nap te ajută să economisești energie când folosești aplicații multiple în același timp. OS X își dă seama când o aplicație este complet ascunsă în spatele altor ferestre. Iar dacă aplicația respectivă nu face nimic în acel moment — să redea muzică, să descarce un fișier sau să-ți verifice e-mailul, de exemplu — App Nap o încetinește pentru a nu-ți irosi degeaba bateria. Dar imediat ce începi să o folosești din nou, aplicația trece instantaneu la viteză maximă. Trecerea este atât de cursivă, încât vei crede că aplicația a funcționat astfel întreaga perioadă. App Nap funcționează în același mod cu filele Safari, așa că doar filele vizibile rulează la viteză maximă. Cu App Nap, utilizarea energiei CPU-ului poate fi redusă cu până la 23%.

Safari Power Saver. Multe site-uri web afișează animații care utilizează programe plug-in care consumă multă energie și scurtează durata de viață a bateriei. Dar OS X Mavericks are grijă de tine. Noua caracteristică Safari Power Saver recunoaște diferența dintre ce vrei să vezi și ceea ce probabil nu te interesează. Dacă conținutul este în prim plan, îl redă ca de obicei. Dacă este marginal, Safari Power Saver îl pune pe pauză. Vei vedea o previzualizare statică. Aceasta nu va rula până nu faci clic pentru redare. În concluzie, ce nu vrei să vezi nu afectează durata de viață a bateriei. Cu Safari Power Saver, navigarea pe site-uri web cu conținut plug-in va utiliza cu până la 35% mai puțină energie a CPU-ului.

Memorie Comprimată. Cu cât Mac-ul tău are mai multă memorie la dispoziție, cu atât funcționează mai rapid. Dar când ai deschise aplicații multiple, Mac-ul tău folosește mai multă memorie. CU OS X Mavericks, Memoria comprimată îi permite Mac-ului tău să elibereze spațiu de memorie exact când ai nevoie de el cel mai mult. Pe măsură ce Mac-ul tău se apropie de capacitatea maximă a memoriei, OS X comprimă automat datele din aplicațiile inactive și astfel vei avea mai multă memorie disponibilă. Odată ce memoria este comprimată, Mac-ul tău nu pierde timp transferând continuu date între memorie și unitatea de stocare. Așa că poate să facă mai multe, în mai puțin timp. Și cum comprimarea și decomprimarea se efectuează aproape instantaneu, singurul lucru pe care îl vei observa este viteza de reacție. Mai ales când faci totul în același timp.

 

Acestea sunt noutăţile despre Mac OS X 10.9 Mavericks iar voi îl puteţi downloada gratuit de aici.

 

Lasă un comentariu