iOS 9 este anunțat la WWDC 15 – îmbunătățiri și noutăți pe toate planurile

0

ios9-logo-poging2-16x9Apple a anunțat în această seară toate noutățile legate de iOS 9.

iOS 9-1

O să vă spun despre noutățile din iOS 9 începând cu partea de îmbunătățiri ale sistemului de operare pe parte de integrare și funcționalitate.

Astfel Apple anunță integrarea mai bună a Metal în sistemul de operare și coordonarea mai bună a CPU-ului cu GPU-ul. Totul va funcționa mai lin, scrolling-ul va merge mai bine și toate animațiile vor rula rapid și natural. De asemenea randarea PDF, maliurile, paginile web se face mult mai rapid acum în iOS 9.

Apple introduce și o funcție nouă pentru economisirea bateriei, funcție care va opri procesele inutle din background și va prelungi durata de viată a bateriei până la încărcare cu până la 3 ore.

De asemena de acum nu va mai fi necesar pentru update la o versiune majoră atât de mult spațiu pe telefon, pentru iOS 9 vor fi necesari doar 1,3 GB de spațiu.

Migrarea de la Android la iOS este mai simplă acum de asemenea printr-o aplicație dedicată care poate fi folosită în acest sens.

Trecând la partea de feature-uri noi avem o aplicație nouă de știri și modificări ale altor aplicații.

iOS 9-2

Astfel avem o aplicație nouă, de știri, denumită News. Este un agregator de știri, precum Flipboard în care putem adăuga topicuri favorite, putem vedea cele mai importante și citite știri într-un format elegant și ușor de ctiit.

De asemenea avem acces la cele mai cunoscute publicații de știri pe care le putem adăuga la cele favorite și putem explora printre știri, categorii.

De asemena de acum putem noi creea publicații, scriind știrile și adăugând poze, filmări și link-uri relevante în articole.

iOS 9-3

Aplicația de notițe vine cu îmbunătățiri importante. Putem de acum formata text-ul, putem schimba tipul de text din paragraf, fie că e titlu, listă de lucruri pe care trebuie să le facem sau altele.

De asemnea putem adăuga schițe desenate cu degetul, poze sau link-uri. Aceste link-uri le putem salva direct în aplicația de notițe fără prea multă bătaie de cap.

Bineînțeles sincronizarea se face pe toate device-urile, iPhone, iPad, Mac și orice modicare pe care o facem pe un device se modifică pe toate.

Aplicația de hărți vine și ea cu îmbunătățiri dar acestea nu vor fi foarte utile în România astfel că nu voi detalia foarte mult. De acum aplicația are rutele pentru mijloacele de transport în comun, se pot căuta mai ușor locurile importante din zona în care ne aflăm și putem crea rute care pot fi combinații de mers pe jos plus mijlocul de transport în comun.

Passbook dispare și acum avem Wallet, funcțiile sunt aceleași ca în Passbook, putem adăuga acolo biletele de avion, cardurile de debit sau credit dar de acum se pot adăuga și carduri de fidelitate de la diverse magazine, aplicația detectând autmat despre care este vorba și folosindu-se acela.

iOS 9-4

CarPlay acum funcționează wireless, fără a mai fi necesară conectarea prin cablu a telefonului în mașină iar de asemenea putem interacționa cu mesajele de pe telefon fără a-l atinge, prin comenzi vocale.

iOS 9-5

Și Siri este acum mai inteligent, asistentul personal de acum putând fi folosit pentru o serie de comenzi noi.

Apple afirmă faptul că acum Siri înțelege întrebări mai complexe și poate oferi un răspuns mai rapid.

În pagina de search care de acum este în partea stângă a home screen-ului acesta oferă raspunsuri la lucrurile pe care le cauți și de asemenea este mult mai bine integrat cu aplicațiile pe care le folosim.

Asistentul ne afișează tot în acest meniu din stânga persoane relevante, locuri din apropiere, aplicații recomandate și știri importante.

Siri e capabil să recunoască adrese din mesaje sau maluri și poate să adauge în calendar evenimente importante la care trebuie să participi.

iOS 9-6

Am ajuns la ultima parte din noutățile importante ale iOS 9 și anume funcționalitatea pe iPad.

Marea parte a funcțiilor noi din păcate sunt suportate doar de modelul iPad Air 2 iar acest lucru denotă faptul că se pare că este necesară o putere mai mare de procesare pentru multitasking. Eu cred că ține de RAM, iar de anul acesta toate telefoanele și tabletele vor avea cel puțin 2GB de RAM.

Avem astfel parte de Picture in Picture, când ne uităm la un show TV sau un film dintr-o aplicație sau Face Time.

Cu Split View putem folosi două aplicații în același timp. Astfel lucrăm mai eficient.

Avem parte și de Slide Over în cazul în care vrem să interacționăm cu o a doua aplicație dar nu pentru mult timp, precum să răspundem la un mesaj sau să notăm o informație.

A fost introdusă funcționalitate mai bună pentru tastatură, acum având bară de scurtături și editare text, putem muta cursorul pe text cu un gest cu două degete pe ecran sau există comezi pe care le putem folosi de pe o tastatură fizică conectată la tabletă.

Acestea sunt noutățile aduse de iOS 9, după părerea mea sunt destul de multe. iOS 8,4 care vine cu AppleMusic va veni pe 30 iunie, iar după aceea așteptăm versiunile beta de iOS 9 să curgă.

Voi ce părere aveți de iOS 9?

 

Lasă un comentariu