iOS 6 – Tot ce trebuie sa stiti

0

O lunga asteptare a luat sfarsit! Dupa foarte mult timp, noua versiune de iOS a fost prezentata in cadrul conferintei Apple (WWDC) din San Francisco. Pot spune ca este o versiune care aduce foarte multe surprize la care multi dintre noi nu ne asteptam. In randurile urmatoare va voi prezenta noutatile din iOS 6.

Noutati:

  • Siri

Vreau sa incep prin a va spune ca Siri a avut parte de un update. Asistentul personal este acum disponibil in mai multe limbi: pe langa cele 6 limbi pe care le aveam in iOS 5 (Engleza – SUA, Engleza-Australia, Engleza-UK, Franceza, Germana si Japoneza), au fost adaugate si Engleza-Canada, Spaniola, Spaniola-Mexic, Italiana, Germana/Italiana/Franceza-Elvetia, Coreana, Mandrin si Cantoneza.

Pe langa aceste limbi, Siri a primit un update si la comenzi: el poate acum spune informatii din sport (scoruri, data meciurilor, informatii despre jucatori etc.). Deasemenea Siri poate acum sa caute filme cu anumiti actori, sau dupa criteriul fiecarui utilizator. O alta mare schimbare la care toti ne asteptam este posibilitatea lui Siri sa deschida aplicatii. Desigur ca acest lucru a fost posibil datorita anumitor tweak-uri, dar acum acest lucru este “nativ” pentru Siri.

O alta noutate pentru cel mai nou iOS este integrarea Facebook-ului precum a fost Twitter-ul integrat in iOS 5. Bineinteles ca odata ce Facebook este integrat vom putea sa ne actualizam starea cu ajutorul asistentului virtual.

Cireasa de pe tort in privinta lui Siri a fost  finalul prezentarii asistentului cand a fost oficial anuntat ca Siri va funciona nativ pe The New iPad sau iPad 3. Mai jos aveti cateva imagini cu designul pe care il va avea pe the New iPad.

Mai jos aveti un video cu Siri hands-on pe iOS 6.

  • Harti:

Aplicatia nativa Maps a fost complet refacuta, ea fiind complet noua. Ea are un design complet nou, care face aplicatia mult mai rapida si este aproape full-screen. Apple a introdus modul 3D (flyover) prin care putem vedea cladirile tridimensional, si chiar sa navigam printre ele. Deasemena o noutate este si navigarea “turn-by-turn”, adica vom avea GPS direct din aplicatia Maps care se va folosi de hartile GPS-ului TomTom. Si pentru ca experienta sa fie cat mai apropiate de cea a unui adevarat GPS, Apple a introdus si modul spoken pentru turn-by-turn, in care device-ul nostru ne va vorbi in timpul navigatiei. Desigur ca mai sunt multe alte noutati care nu s-au aflat inca, dar va voi tine la curent cu acestea. Mai jos veti avea cateva screenshoot-uri cu noua aplicatie Maps.

  • App Store:

Magazinul de aplicatii nu a avut parte de schimbari majore, fiind schimbata  si bineinteles au fost adaugate mici schimbari. In iOS6, cand descarcam o apliactie, magazinul de aplicatii nu se va mai inchide si vom vedea progresul descarcarii direct in App Store.Noutatile App Store-ului le aveti prezentate mai jos intr-un video.

  • Do Not Disturb

In iOS6 apar multe noutati. Una dintre cele mai semnificative este o noua optiune Do Not Disturb: aceasta optiune ne permite de a dezactiva notificarile intre anumite ore, cand ne odihnim sau nu vrem sa fim deranjati de ele. Dar daca primim un apel urgent si Do Not Disturb este activat? Ei bine, Apple s-a gandit si la aces lucru; daca persoana care ne apeleaza insista de mai multe ori, a treia oara Do Not Disturb va face o exceptie si se va “dezactiva” pentru acel apel , iar noi vom putea raspunde persoanei care insista sa ne contacteze.

  • Phone

Apple a updatat aplicatia nativa Phone, avand o grafica putin schimbata si noi facilitati. Una dintre acestea este un “Swipe Up Call Options”. Cand primim un apel, langa slider-ul “Slide to answer” vom avea o iconita swipe up apel, precum cea pentru camera. Printr-un simplu gest se va deschide un meniu cu  patru optiuni: Raspundeti, Respingeti, Raspundeti prin sms, si “Reaminteste-mi”. Primele trei optiuni nu le voi aborda deoarece numele insusi spune totul despre ele. Cea de a patra optinune ne va reamintim sa sunam persoana de la care am primit apelul dupa un anumit interval de timp, sau cand ajungem intr-un loc anume, sau cand parasim locul unde ne aflam cand primim apelul, acesta fiind un lucru nou si important.

  • Safari

Si browserul Safari a fost inbunatatit. Acum avem posibilitatea de a uploada fotografii si video direct din browser-ul predefinit. Odata cu noul sistem de operare avem oportunitatea  de a avea Safari full-screen in landscape mode, aceasta fiind o schimbare pe care multi dintre noi ne doream sa o vedem. Un alt lucru despre care vreau sa vorbesc este noua posibilitate de a avea “Offline pages”. Desigur ca acest lucru a fost si inainte posibil cu ajutorul unor aplicatii, dar acum este posibil si in browser-ul predefinit. Datorita acestei optiuni acum putem salva pagini pentru a le vizualiza offline cand nu suntem conectati la internet. Acum avem si iCloud Tabs, care ne ajuta sa incepem navigarea pe internet de pe un device al nostru, si de  a continua pe altul; bineinteles, totul se face datorita iCloud, iar ambele deviceuri trebuie sa aiba acelasi cont de iCloud configurat.

  • Facebook

Asa cum ne asteptam, Facebook a fost integrat in iOS6. Acelasi lucru care s-a intamplat cu Twitter in iOS5, s-a intamplat acum cu Facebook in noul iOS. Putem posta actualizari de stare, fotografii, pareri despre aplicatii si multe altele direct din notification center sau din aplicatii. Mai jos veti avea cateva fotografii pentru a va face o parere despre ce este vorba

Cam asta este tot ce a facut Apple pentru iOS 6 pana acum. Asteptam cu nerabdare urmatoarele versiuni beta!

Lasă un comentariu