[Review] Apple Watch – Tic-tac, tic-tac

0

Apple-Watch-logo-600

Probabil că, dacă m-aș pricepe la watchOS, aș programa un „face” care, să aibă și proprietatea asta, să facă încet, în surdină, „tic-tac”. Dar asta l-ar mai lăsa, mai mult ca sigur, pe celebrul Apple Watch fără o oră de autonomie.

Căci despre el e vorba în acest articol. Despre mult așteptatul ceas Apple.

Eu sunt fanul lor. Nu fan de mic, să respectăm adevărul. Deși nu cred că a fost vreo clipă în care să nu îm doresc un calculator de-al lor, pe vremurile când a avea unul în România era echivalentul unui noroc chior în viață. Undeva acum… aproape trei decenii, să zicem. Dar să nu divagăm. Sunt fanul lor. Necondiționat. Nu sunt „mactard”, dar pasionat de tot ce scot americanii (?) de la Cupertino, sunt.

Am ajuns destul de greu în posesia lui. O întreagă poveste. Am spus-o aici, nu mai revin asupra ei…

Și, ca să fie lucrurile clare, nu intru în niciun fel de detalii tehnice, e plin internetul de ele și nu vreau să plictisesc. Cam așa am făcut cu orice gadget Apple pe care l-am cumpărat, dacă i-am făcut vreodată un review. Voi vorbi doar despre cum l-am „simțit” eu, după două săptămâni de purtat aproape non-stop.

Nu era primul meu smart-watch. Foloseam deja de doi ani Pebble (un gadget excelent, by the way) și un Casio G-Shock BT Technology (un pic mai „prostuț”, not so smart, dar un ceas pe care să-l legi de telefon). Așa că aveam așteptări mai mari.

Prima impresie a fost una excelentă. Și nu era nici măcar legată de ceas, ci de modul în care totul era ambalat. Ca și la restul produselor Apple, atenția acordată detaliilor ambalajelor e la fel de mare ca și cea acordată produsului în sine. Bine, nimic surprinzător aici, mă așteptam.

Modelul ales a fost cel de aluminiu, Space Gray 42mm. La momentul lansării mi-a plăcut un alt model, Space Black oțel inoxidabil, dar m-a descurajat imediat prețul. Brățara aia trebuie să fie tare deșteaptă, dacă are același preț cu ceasul pe care, în cele din urmă, l-am cumpărat. Nu pot să înțeleg de unde vine prețul ăsta! Știu, produsele aftermarket sunt scumpe, dar totuși…

Scos din cutie, ceasul arată mai bine ca în poze. Cureaua aia de fluorolastomer se simte foarte bine pe mână. Extrem de fină, flexibilă, cu găurile ălea poziționate foarte bine (mai rar potrivesc o brățară de ceas atât de bine pe mână, deși am purtat zeci de ceasuri), nu prea ai ce să îi reproșezi acestui tip de brățară low-end. Până și închiderea e foarte bine făcută, nu mă supără zgomotul de metal pe metal (sau plastic, depinde de laptop) pe care-l auzeam la alte brățări. În plus, cum am mâna destul de mică, am schimbat imediat versiunea L cu cea M care venea în cutie cu ceasul, ca să nu mi fie prea lungă partea care rămâne n spate.

Ceasul în sine arată extraordinar. Cum nu prea combin ceas electronic cu oțel strălucitor (așa mi se pare mie, că nu merg împreună cele două concepte, doar ceasul analogic, fie el și quartz, o poate face), mă bucur că am ales să merg pe varianta Space Gray. Se combină perfect. Probabil că și versiunea Silver Aluminium, așa mată cum e, merge. Pus pe mână, e un pic supraînălțat din cauza cititorului de puls de pe verso. Nu deranjant, dar e vizibil. L-am legat la iPhone în mai puțin de trei minute, lăsând deoparte aplicațiile compatibile, urmând să le adaug manual, mai târziu. Unele le-am pus, altele nu, le-am considerat inutile.  E intuitiv, ușor de folosit, nu văd de ce ai avea nevoie de un asistent Apple pentru asta (împreună cu factura electronică, a venit și posibilitatea, gratuită, de a avea un asistent care să te ghideze în setarea și folosirea ceasului). Not the case at all!

Are câteva watch-face-uri customizabile, altele sunt de purtat doar așa cum vin, unele drăguțe (Mickey Mouse) altele interesante la culme – Sistemul Solar, de exemplu, cu posibilitatea de a te juca de-a aliniatul planetelor în timp. Rotești rotița și te joci de-a time-travelling-ul. Am înțeles că or să le facă și mai customizabile. Eu aș adăuga o aplicație – sau o secțiune în aplicația Apple Watch din iOS – care să-ți permită să-ți faci tu propriile modalități de afișare pe ceas. Cam cum e pe Pebble. Dar, deocamdată, să ne mulțumim cu ce avem.

Bateria ține. Ține peste cele 18 ore de care vorbește Apple. Uneori și 36 de ore, adică dublu. Și m-am jucat mult pe el. Ăsta-i un lucru bun! Doar că se încarcă mai greu decât un iPhone 6. Dar, dacă le încarci peste noapte, nu mai contează. Și cablul de încărcare e cel mai lung cablu pe care l-am văzut până acum la Apple! Pare un pic instabil, când e atașat cu wireless charger-ul de ceas, dar magnetul e destul de puternic încât să nu-i permită să se desprindă. Nefiind „plugged in”, poți să-i așezi cablul ăla în orice direcție. Alt lucru bun? Ceasul are o capacitate de stocare de aproape 6Gb. Din care, până acum, am folosit doar 400Mb. Aplicațiile arată destul de bine pe ceas, chit că nu sunt prea multe. Îmi plac Twitter, Instagram, aplicația built-in de prognoză meteo. E destul de bine făcută și partea de notificări, parcă la partea de apeluri ar trebui să implementeze și preluarea apelurilor de pe butoane, ecranul nu-i tot timpul foarte responsive în acest caz. Am văzut că la mesajele normale poți să și răspunzi. Ce nu-mi place în partea de setări, deși setez Do Not Disturb off, revine de fiecare dată pe On.

Poți să vorbești la Apple Watch. Știu că pare un pic ciudat, dar, dacă nu o faci pe stradă, să se uite lumea ciudat la tine, ci doar când conduci sau când ai mâinile ocupate, prin casă sau aiurea, e un lucru extraordinar de util! Eu am folosit voice-call-ul de pe ceas de câteva ori. Se aude bine, se captează bine sunetul. Cum am zis, foarte util!

Vibrațiile sunt, uneori, aproape insesizabile, mai ales dacă ești la volan prin România, de exemplu, unde mașina vibrează aproape la fiecare secundă, dată fiind calitatea excepțională a șoselelor. Dacă ești pedestru, n-ai cum să le ratezi. Pe bicicletă nu am testat. Sunetul care acompaniază vibrațiile, la fel. Dacă ești afară și e zgomot, nu prea ai cum să-l auzi. În casă, e OK.

Afișajul se vede bine în lumina soarelui, ba chiar e vizibil și prin ochelari de soare. Vizibil și lizibil.

Până acum, ecranul e intact. Dar carcasa am atins-o de un raft într-un magazin (ceva de sticlă) și aluminiul de la suprafață (că nu cred că e vopsea, e un strat pulverizat de metal) a sărit. Nu-l vezi punctul dacă nu știi de el, dar cum eu știu, mă cam supără. Chiar dacă e doar un punct, probabil sub o zecime de milimetru. Deci atenție cu carcasa, probabil că se poate zgâria și mai ușor în contact cu alte metale sau nisip, pietre, ziduri etc. Dar asta e, știam foarte bine de la alte ceasuri treaba asta, oricât de tare ar fi materialul din care e făcută carcasa, mai devreme sau mai târziu, tot o rămână urme. Poate doar la ceasurile ceramice să nu ai grija asta.

Cum Apple au zis clar că NU e water-proof, nu am testat treaba asta. Și nici nu am de gând s-o fac. Am alte ceasuri care-s rezistente chiar și la scufundări, nu trebuie să înot neapărat cu Apple Watch la mână!

Cam ce să mai zic despre ceas? Nu prea mai am idei acum… E scump? Da, mai mult ca sigur că e, dincolo de modelele sport, e un gadget foarte scump, nu doar scump. Și nu vorbesc acum despre edițiile exclusiviste, din aur… Merită? Ăsta-i un aspect extrem de subiectiv. Ba chiar mai mult, nu poți să pui întrebarea asta,  „merită”. Cum evaluezi? Cum cuantifici? Știi care sunt costurile de producție? Dar cele de cercetare? Nu, nu așa cred că ar trebui să procedezi.

Cel mai simplu e să de întrebi doar un singur lucru: îți place sau nu? Și, în funcție de răspunsul la această întrebare, ai și un răspuns la întrebarea dacă merită sau nu.

Lasă un comentariu