Tot ce trebuie sa stiti despre OSX Mountain Lion 10.8

0
La putin peste jumatate de an de la lansarea Mac OS X Lion, Apple anunta un nou sistem de operare, din al carui nume lipseste Mac-ul. Este vorba de OS X 10.8 Mountain Lion. Acesta a fost lansat pentru dezvoltatori, urmand ca in vara sa avem o versiune finala, la un pret probabil de 29$ (US).
Mac OS X Mountain Lion Logo
Noua versiune vine cu o serie de imbunatatiri interesante, chiar daca timpul pentru dezvoltare a fost unul destul de scurt.
OS X Mountain Lion continua trendul de a unifica, pe cat posibil, experienta de utilizare a OS X cu cea din iOS, contribuind semnificativ la solidificarea ecosistemului Apple.

Gatekeeper

Incepem cu Gatekeepr deoarece e o functionalitate foarte interesanta. Stim bine ca pana acum se putea instala aplicatii in OS X la fel ca pe Windows, adica din diferite surse.
Mac OS X Mountain Lion GateKeeper
Ei bine, prin GateKeeper, Apple limiteaza instalarile, sa le spunem, clandestine. In mod implicit vor putea fi instalate doar aplicatii din Mac App Store si aplicatii semnate de catre dezvoltatori. Utilizatorii vor trebui sa schimbe aceasta setare pentru a instala aplicatii mai vechi, nesemnate.
O initiativa interesanta, asta daca nu vor scapa aplicatii malitioase in Mac App Store (cum s-a intamplat in cazul Android Market).

Game Center si GameKit

Se pare ca nu doar Microsoft integreaza servicii de jocuri – Xbox Live – in sistemul de operare. Apple va integra GameCenter-ul din iOS si pe Mac-uri. Acesta va fi compatibil cu cel din iOS precum si cu jocurile compatibile.
OS X Mountain Lion Game Center
Aici intram pe teritoriul GameKit – ce va usura adaugarea functionalitatilor Game Center-ului in jocurile pentru Mac.

Twitter integration

In majoritatea aplicatiilor a fost introdus un buton de share catre diverse aplicatii: Mail, Messages, Flickr, Twitter (asemanator cu cel din iOS).
OS X Mountain Lion Twitter integration
Insa pentru Twitter vom primi si notificari pentru reply-uri sau mesaje directe.
Ar fi fost interesanta si adaugarea de butoane pentru Facebook si Google Plus sau, eventual, un API pentru adaugarea catre orice serviciu de social-sharing.

Notification Center

O functionalitate preluata tot din iOS, notificarile unificate – afiseaza intr-o bara laterala toate update-urile din diferite aplicatii.
OS X Mountain Lion Notifications
Afisarea panoului poate fi controlata si prin gesturi pe trackpad (o miscare cu doua degete, din marginea dreapta, catre stanga).

iCloud

La fel cum Windows 8 va integra serviciile Skydrive si Apple va integra functionalitati din propriul spatiu de stocare virtual – iCloud.
OS X Mountain Lion iCloud
Dupa instalare este necesar un Apple ID (asemanator cu Windows Live ID din Windows 8) ce va face legatura intre calculatorul curent si iCloud.
Se vor sincroniza astfel contactele, calendarul si bookmark-urile. In plus, spatiul de stocare din iCloud va fi disponibil si altor aplicatii.

Messages

Un inlocuitor pentru iChat din OS X Lion, Messages este o versiune pentru Mac a aplicatiei omonime din iOS.
OS X Mountain Lion Messages
Este un fel de Messenger ce foloseste ecosistemul Apple si are drept cheie de autentificare adresa de email asociata Apple ID. Incearca sa simplifice comunicarea prin mesaje, dar pentru a avea succes va trebui sa gaseasca o metoda de a unifica diferite servicii sau sa capteze majoritatea utilizatorilor. Nici una dintre cele doua posibilitati nu cred ca va deveni realitate.

Airplay Mirroring

Nu as fi scris despre aceasta functionalitate daca nu as fi apucat sa o testez de pe un iPhone.
OS X Mountain Lion - AirPlay Mirroring
Simplu spus, Apple TV poate functiona ca un router-video intre telefon/calculator si televizor.
Cand sunteti in aceeasi retea Wi-Fi cu un Apple TV puteti alege sa transmiteti continutul ecranului Mac-ului cu OS X Mountain Lion (eu am testat cu iOS) pe televizor.
Apasati un buton si streaming-ul este live. Atat de simplu. Schimba putin perceptia despre media-center PCs.

Reminders, Notes si Calendar

Ultimele aplicatii updatate sunt cele de organizare a timpului si a task-urilor: Calendar, Notes si Reminders. Desi cele din urma erau integrate in calendarul din Mac OS X Lion, acum sunt aplicatii de sine statatoare datorita functionalitatilor pe care le-au primit si designului preluat din iOS.
OS X Mountain Lion Notes Reminders
Notes suporta integrarea de imagini si link-uri, precum si adaugarea de liste. Se sicronizeaza cu iCloud, Gmail sau Yahoo.
Reminders are exact functionalitatile din iOS: liste, prioritati, etc.. lipsind insa notificarile legate de locatie – ca urmare a lipsei unui chip GPS in Mac-uri.

OS X Moutain Lion – Video Tour

Mai jos puteti urmari si un clip oficial de prezentare al OS X Mountain Lion:

Ma poti urmari pe FacebookTwitter sau Google+ pentru ultimele noutati din lumea Apple.

Lasă un comentariu