Unde este produs un iPhone de fapt?

0China este partenerul comercial al Statelor Unite care-i provoaca cel mai mare deficit comercial dar, pentru a arata dificultatea interpretarii acestuia, doua universitati japoneze au “desfacut” celebrul telefon iPhone al celor de la Apple. Doar acest produs a generat in 2009 Americii un deficit de 1,9 miliarde de dolari, adica 0,8% din deficitul pe relatia cu China.


Rezultatul este urmatorul: Memoria flash (24 de dolari) şi ecranul (35 de dolari) sunt produse in Japonia, procesorul şi componentele asociate (23 de dolari) in Coreea, camera şi dispozitivul wi-fi (30 de dolari) in Germania, componentele audio şi dispozitivele 3G şi Bluetooth in Statele Unite (12 dolari). La acestea sa adauga materiale plastice, aluminiul şi plata licentelor de fabricatie pentru alte componente, in valoare de aproape 48 de dolari. in total insa, din valoarea din vama a unui iPhone, totalul a ceea ce este facut in China, inclusiv ansamblarea, se ridica la 6,5 dolari.


Astfel, din pretul de 179 de dolari din vama americana, telefonul celor de la Apple este in proportie de 34% japonez, 17% german, 13% coreean, 6% american şi doar 3,6% chinezesc.

Keep Us Alive! Click Here!

Lasă un comentariu